Monday, October 4, 2010

5 Lei

Sunt aproape 30 de ani de cind traiam boiereste cu 5 lei pe zi. Sa va explic. Aveam 6 sau 7 ani si mergeam cu tramvaiul 27 la scoala de muzica. Cu mine tiram o vioara si o plasa cu partituri. Cu mindrie si satisfactie imi amintesc cite babe am ciomagit accidental peste picioare clipind des din gene (ca un diavol deghizat ce eram) si cite usi de tramvai am ciobit cu cutia neagra de lemn (in speranta ca poate-poate se face farime si mama o sa ma pedepseasca prin a nu ma mai trimite la lectii)... Cutia de vioara mi-a fost nu numai arma alba in lupta pentru un scaun in mijloacele de transport in comun ci si prima unealta de fitness (cealalta a fost trusa de scule a lui tata, pe care ma incapatinam s-o car cind vroiam sa fiu de ajutor la reparat masina).

Asadar, mergeam cu tramvaiul la scoala si pe chestia asta, precum si pentru motivul ca ajungeam inapoi cam o data cu apusul soarelui, uneori primeam 5 lei de cheltuiala. N-am fost niciodata foarte atenta cu banii dar aia 5 lei imi amintesc exact cum ii dramuiam.

In primul rind risipeam 2 lei pe o gogoasa din statie, cumparata de la mama Ginei. Imi amintesc cum stateam la coada in fata gheretei cu un ochi la gogosile care sfiriiau in uleiul incins pe cind cu celalalt pindeam tramvaiul. Gogosile erau delicioase - arse pe-o parte si complet nefacute in mijloc.

Cind terminam lectia de vioara, inainte de a purcede inapoi spre casa ma opream la covrigarie si ma premiam cu un covrig (75 bani) si un sirop (25 bani). Covrigul era tare ca piatra, jumatate mult prea sarat iar cealalta jumatate absolut fara gust. Spre deosebire de sirop - o apa acidulata colorata cu un fir de culoare si gust. O incintare si-un rasfat!

Restul de 1 leu il pastram pentru calatoria cu tramvaiul, in caz de urgenta. Daca reuseam sa ma fofilez necontrolata doua zile la rind, mai faceam de o gogoasa. Abia acum imi dau seama... mereu mi-a fost gindul la mincare, o data nu mi-a trecut prin cap sa economisesc bani pentru o carte!

6 comments:

  1. Esti de tot hazul, m-am amuzat teribil.

    ReplyDelete
  2. Esti de tot hazul, m-am amuzat teribil.Dar cu aritmetica nu stai bine deloc. Unde a ramas al patrulea leu?!

    ReplyDelete
  3. Buna Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor si nu numai.
    Am vizionat cu atentie blogul tau si vreau sa spun ca am fost foarte fascinat de ceea ce am gasit. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Încep sa îl citesc cu drag.
    Noi promovam la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tau ; am specificat sursa articolului si am deschis si un subiect pe baza acestuia. Daca doresti, poti sa ne recomanzi orice articol si noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face placere, de asemenea, sa stim ca ai dori sa ne sustii în acest proiect de radio si sa accepti o eventuala colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzeaza toate genurile de muzica, exceptând manele si piesele necenzurate, avem si câteva emisiuni, stiri etc. Ne-am propus sa realizam un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de sustinerea si ajutorul tau si al celorlalti colegi bloggeri. Dorim sa cream o echipa numeroasa, de oameni cu un talent aparte si m-am gândit ca, poate, ai vrea sa ni te alaturi si sa colaboram, binenteles, pe unul dintre domeniile care îti place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile si modul de a gândi al bloggerilor si al ascultatorilor nostri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tau si sa ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un email asculta.whisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Multumesc,Cu stima Vlad!

    ReplyDelete
  4. cu 27-ele ajungeam si eu de la gara, cand veneam din provincie sa ma tratez la ochi. Mai bine ma tratam la cap.

    ReplyDelete
  5. ai avut o copilarie frumoasa :)

    ReplyDelete
  6. Parca te vad...mica, in uniforma, tarand dupa tine vioara, incercad sa-ti faci loc in tramvaiul aglomerat...

    ReplyDelete